Grupul Civic "Ioan Alexandru"

Grupul īşi defineşte identitatea şi misiunea revendicāndu-se de la modelul de implicare civică a profesorului şi poetului Ioan Alexandru

                       Scrisoare deschisă către Academia Română

 

 

În atenţia domnului Ioan Haiduc preşedintele Academie Române  

În atenţia domnului Eugen Simion preşedintele secţiei de Filologie şi Literatură

  noiembrie 2010

Cerere pentru acordarea post mortem a titlului de membru de onoare al Academiei Române poetului, profesorului şi omului politic Ioan Alexandru

Cu ocazia comemorării a zece ani de la trecerea la cele veşnice a poetului, profesorului şi omului politic Ioan Alexandru (16 septembrie 2000), „Grupul Civic Ioan Alexandru” solicită Academiei Române să-i acorde Post Mortem titlul de membru de onoare.

Considerăm că primirea lui Ioan Alexandru în acest „simbol al spiritualităţii, forum al consacrării şi spaţiu al cercetării fundamentale”, cum se defineşte Academia Română, este perfect justificată de viaţa şi opera marelui poet, profesor şi politician.

Credem, de asemenea, că Academia Română ar face un act de cultură binevenit şi aşteptat de public, dacă ar republica opera completă a poetului Ioan Alexandru.

 

 

 

Expunere de motive

Biografia lui Ioan Alexandru

Ioan Alexandru s-a nascut in noaptea de Craciun a anului 1941, in satul Topa Mica, judetul Cluj. A fost admis la Facultatea de Filologie din Cluj in anul 1962. A absolvit în anul 1968, la Bucuresti, unde a fost reţinut asistent. A obţinut prin concurs o bursă Humboldt în Germania, la recomandarea filosofului Martin Heidegger. A urmat cursuri de specializare în filosofie, teologie, filologie clasică (limba şi literatura greacă şi ebraică), istoria artei, la Freiburg, Basel, Aachen şi Munchen. După întoarcerea în ţară şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea din Bucureşti cu teza “Patria la Pindar şi Eminescu”, cu o traducere integrală a operei pindariene, în anul 1973. A ţinut cursuri şi seminarii de poezie comparată şi civilizaţie ebraică veche la Universitatea din Bucureşti şi de asemenea cursuri de spiritualitate bizantină la Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1964 iar din 1979 membru al Uniunii Internaţionale de scriitori Die Kogge. A fost premiat de societatea japoneză Soka Gakkai pentru promovarea valorilor morale.

A murit la Bonn la 16 Septembrie 2000 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Nicula aproape de satul său natal Topa Mica.

Opera lui Ioan Alexandru

În scurta sa viaţă de 59 de ani Ioan Alexandru şi-a construit o operă cu numeroase titluri devenind astfel unul dintre cei mai importanţi poeţi ai secolului 20 şi, probabil, cel mai important poet de poezie religioasă românească. 

1964 Cum să vă spun, Editura Eminescu

1965 Viaţa, deocamdată, Editura tineretului

1967 Infernul discutabil, Editura tineretului

1967 Vina, Editura tineretului

1969 Vamile pustiei, Editura tineretului

1970 Poeme, Editura Eminescu

1973 Imnele Bucuriei, Editura Cartea românească

1975 Imne, Editura Eminescu

1976 Imnele Transilvaniei, Editura Cartea românească, Imnele Transilvaniei II- 1985

Legszebb versei, editie in limba maghiara, colecţia"Cele mai frumoase poezii" Editura Albatros

1978 Iubirea de Patrie (volum de eseuri), Editura Dacia

Cântarea Cântărilor (traducere, Editura ştiintifică şi enciclopedică)

Luchian zugravul, Editura Meridiane

1976-1979 Pindar, Ode - traducerea operei integrale pindarice, Editura Univers

1980 Imnele Moldovei, Editura Albatros

1981 Imnele Tarii Romanesti, Editura Cartea romaneasca

1981 Poesii, traducere în limba italiana, Editura Eminescu

1982 " Pamant transfigurat"

1983 Imnele Iubirii, Editura Cartea romaneasca

1985 Imnele Putnei, Editura Cartea romaneasca

1988 Imnele Maramuresului, Editura Cartea romaneasca

Colectii de eseuri:

1978 Iubirea de Patrie, Editura Dacia

1985 Iubirea de Patrie, Editura Eminescu

1991 Bat clopotele în Ardeal (roman) 

1993  Căderea zidurilor Ierihonului sau Adevărul despre Revoluţie (publicistică)

2003  Amintirea poetului 

2004 Lumină lină: Imne

Omul Politic Ioan Alexandru

Ca om politic Ioan Alexandru a fost extrem de activ. În noaptea de 21 Decembrie 1989 la Bucureşti, poetul Ioan Alexandru a purtat Crucea şi Icoana Mântuitorului Iisus Hristos printre soldaţi, răniţi şi participanţi la răsturnarea regimului lui Nicolae Ceauşescu, din Piaţa Romană pâna în Piaţa Unirii. Pentru fapta sa unică în fostul lagărul comunist, poetul Ioan Alexandru a primit, din partea Congresului Statelor Unite, drapelul american "Old Glory", ce a stat pe Clădirea Congresului SUA în data de 31 August 1993, în cinstea României. Tot în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 a înfiinţat Partidul Creştin Naţional Tărănesc. În urma şedinţei de fuziune care a avut loc chiar în casa lui Corneliu Coposu, noul partid a fost asimilat de Partidul Naţional Ţărănesc care a devenit astfel Partidul Naţional Ţăranesc Creştin-Democrat. A fost vice-preşedinte al acestui partid. La 9 februarie 1990, la Bruxelles, a înscris PNŢCD în Internaţionala Creştin Democrată. A fost deputat PNŢCD în legislatura 1990-1992 şi apoi senator în legislatura 1992-1996. La 26 septembrie 1991, la intrarea minerilor conduşi de Miron Cosma în Camera Deputaţilor, el a convins un miner să bată cu ranga cuiul în care a agăţat crucea (pe care Camera Deputaţilor o păstrează, ca simbol, în spatele scaunului preşedintelui) pe care o purtase la piept în Piaţa Universităţii pe 21 dembrie 1989. Faptul a dat semnalul retragerii minerilor înainte de a fi făcut vreo victimă printre politicieni. A susţinut introducerea valorilor creştine în Constituţia şi Legile Tării, având contribuţii esenţiale formularea jurământului de învestire în funcţiile importante în stat şi, de asemenea, la introducerea învăţământului religios în şcoli. Ioan Alexandru este co-fondator al Grupului de Rugăciune din Parlamentul României şi fondatorul Mişcării Pro Vita. 

Reflexe ale vieţii şi operei lui Ioan Alexandru

După moartea sa Ioan Alexandru nu a dispărut din peisajul cultural şi politic românesc. I s-au dedicat pagini de revista (Grai), producţii de televiziune (“Mai presus de moarte in iubire” – Silviu Despa, “Intre cer si pamant”, “Ioan Alexandru şi Grigore Leşe despre poezie” - Mihail Neamţu), emisiuni de radio (“Poetul Ioan Alexandru comemorat la Manastirea Micula” – radio Renaşterea) articole (“Ioan Alexandru şi era creştină a României” – Elena Dulgheru, ziarul “Lumina”, “10 ani fără poetul Luminii Line -   Răzvan Codrescu, “Frate Ioane acum vezi cu ochii tăi poezia” - Prof. Dr. Cristian Moisescu din Arad, “Vindecătorul”, “In memoriam Ioan Alexandru” – Traian Săsărman, “Răsunetul”, “10 ani fără Ioan Alexandru” – Adrian Păunescu ziarul “Ring”, “Un deceniu fără marele poet Ioan Alexandru” – Ioan Aurel Rus, “Ioan Alexandru, poetul nostru” – Ioan Igna, “Cultura”, “Ioan Alexandru – operă şi destin” - Aurel Hâncu “Vatra Veche”. La Buzău există un cenaclu literar Ioan Alexandru şi o tabără internaţională de poezie. PNŢCD acordă anual premiul “Ioan Alexandru” pentru poezie. Senatul României a dedicat un moment solemn lui Ioan Alexandru la 10 ani de la moartea sa, iar Grupul de rugăciune din Parlamentul României a dedicat o şedinţă memoriei lui Ioan Alexandru şi s-a implicat in demersurile noastre de a da numele lui Ioan Alexandru unei străzi din Bucureşti şi de a pune pe peretele Senatului României semnul creştin al crucii, aşa cum a dorit el.

Concluzie

Ioan Alexandru a desfăşurat o intensă activitate de vârf în interiorul naţiunii române, atât prin talentul cu care şi-a scris opera literară, cât şi prin activitatea sa publică. Iată de ce credem că intarea lui Ioan Alexandru în Academia Română, ca membru de onoare Post Mortem, este perfect justificată. Credem că Ioan Alexandru ar fi fost onoarat să fie primit în Academia Română şi de asemenea credem că şi Academia Română ar fi onorată să-l poată număra printre membrii săi, pentru că el face parte deja din “Panteonul Românesc” alături de cele mai importante personalităţi din acest spaţiu.

Notă: Grupul Civic “Ioan Alexandru”

Grupul Civic “Ioan Alexandru” este format din câteva persoane care l-au cunoscut şi preţuit pe Ioan Alexandru şi care aderă la valorile şi credinţele ce l-au animat pe marele nostru poet şi profesor. Grupul şi-a propus să acţioneze pentru păstrarea vie a memoriei poetului şi să-i urmeze exemplul în spaţiul public românesc. Grupul Civic “Ioan Alexandru este deschis primirii de noi membri care pot ajuta la îndeplinirea scopului comun.